Türkçe TR English EN العربية AR Русский RU

Telefon Numaramız

+90 (533) 364 9490

Prostat büyümesi nedir, tedavisi nasıl yapılır?

Son Düzenleme Tarihi : Temmuz 22, 2020

Prostat bezi büyüdüğünde idrara çıkma yolunu (üretra) daraltır ve tuvalete çıkma sırasında güçlükler ortaya çıkar.

50’den sonra prostat kanserine dikkat

Prostat hastalıkları ya da diğer bir deyişle idrar yapma ile ilgili rahatsızlıklar günümüzde erkeklerin hekime başvurmalarına neden olan en sık sorunlar arasındadır. Prostat hastalıkları selim prostat büyümesi (BPH), prostat kanseri ve prostat iltihapları olarak üç gruba ayrılır. Özellikle 50’li yaşlardan itibaren yaygınlaşmaya başlayan idrar yapma ile ilgili yakınmalar prostat büyümesinin işareti olabilir. Ayrıca prostat kanseri riski bu yaşlardan itibaren artar. Prostat kanseri tanısında kullanılan bir kan tahlili olan PSA (Prostat Spesifik Antijen) incelemesi ile prostat kanseri olma olasılığı değerlendirilir. Prostat büyümesi prostat kanserine yol açmaz, ancak bazı erkeklerde prostat büyümesi ve prostat kanseri aynı anda bulunabilir.

Öte yandan prostat iltihapları ise her yaştaki yetişkin erkekte oluşabilir. Prostat bezi, erkeklerde idrar torbasının (mesane) hemen çıkışında yer alan kestane büyüklüğünde bir organdır. İdrarın geçtiği kanal olan üretrayı çevreler. Prostat bezi salgıladığı sıvılarla spermleri taşıyan meniye katkıda bulunarak, üremede önemli bir işlev görür.

Prostat belirtileri

Prostat bezi büyüdüğünde idrara çıkma yolunu (üretra) daraltır ve tuvalete çıkma sırasında güçlükler ortaya çıkar. Kimi zaman büyümüş prostat nedeniyle idrar yolu iltihapları ve kanamalar olabilir ya da idrar tam olarak boşaltılamaz. Uzun süre tedavisiz devam eden bu sorunlar bazen mesane ve böbrek bozukluklarına yol açabilir. Prostat büyümesine bağlı yakınmalar 50 yaşın üzerindeki erkeklerde sıkça rastlanır. Bu yakınmalar arasında tuvaletten sonra idrar torbasının tam olarak boşaltılamaması, sık idrara gitme, kesik kesik ya da zayıf ve ince akım ile işeme, idrar yapmaya başlarken beklemek ve ıkınmak, geceleri sık idrara kalkma ihtiyacı vardır.

Prostat muayenesi ağrısızdır

“Selim prostat büyümesi”nde üroloji uzmanı genellikle, yakınmalarınızla ilgili birtakım sorular sorarak idrar problemlerinizin ne derecede (hafif, orta veya şiddetli) olduğunu saptamaya çalışır. Geçmişteki ve şu anki tıbbi sorunlarınızı öğrenir, prostatınızı muayene eder. Bu muayene kısa süreli ve ağrısızdır. İdrar tahlilinizi yaparak kanama veya iltihaplanma olup olmadığını kontrol eder. Kan tahlilleri ve idrar yollarının ultrasonografisi ile prostat hastalığının böbrekleri etkileyip etkilemediğini inceler. Ürodinamik incelemeler yoluyla idrar akışının hızı ve kuvvetinde azalma olup olmadığını, idrar yaparken mesanenizin içerisindeki basınç değişikliklerini ve prostat büyümesinin idrarı boşaltmaya engel olup olmadığını tespit etmeye gerek olabilir.

Prostat ameliyatı ve diğer tedavi seçenekleri

  • Günümüzde prostat büyümesinin tedavisinde başvurulabilecek yollar şunlardır:
  • Takip: Düzenli aralıklarla yakınmaların kontrolü
  • İlaç tedavisi
  • Kapalı prostat ameliyatları
  • Açık ameliyat

Her tedavi seçeneği ile durumumuzun daha iyiye gitme ve düzelme olasılığı vardır. Ameliyat ile yapılan tedaviler yakınmaları en etkili olarak gideren yöntemlerdir ama prostat büyümesi olan her erkek ameliyat olmak zorunda kalmayabilir. Nitekim ilaç tedavilerine de günümüzde daha sıklıkla başvurulmaktadır. Tedavi seçeneklerinin avantajları, dezavantajları ve beraberinde getirebileceği riskleri üroloji uzmanı ile görüşerek öğrenmelisiniz. Hangi tedavi yönteminin sizin için daha uygun olacağı, yakınmalarınızın sizi ne kadar rahatsız ettiğine bağlıdır. Doğru ve gerekli olan tedavi yoluna kişi ile doktorunun birlikte karar vermesi yerinde bir yaklaşım olacaktır.